Bykultur.dk
Årets Bernhardt Nyheder

Stor interesse for “det gode bymiljø” – Årets Bernhardt 2017

I Foreningen for Bykultur er vi meget glade for den interesse, der har været i forbindelse med lanceringen af vores nye bykulturpris – Årets Bernhardt. Ikke mindre en 20 unikke bymiljøer er blevet indstillet til prisen og det har været en svær opgave at udvælge de tre finalister.  Der skal lyde en stor tak til alle, der har været med til at indstille kandidater. – Her er de 17, der ikke nåede gennem nåleøjet i denne omgang.

Latinerkvarteret – læs mere her

Latinerkvarteret er en bydel, der er med til at skabe det Aarhus vi har i dag, et Aarhus der er en del af det internationale landkort. Latinerkvarteret er et alternativ til Strøget og indkøbscentrene, der samtidig understøtter hinanden og sammen er med til at etablere det Aarhus vi kender i dag. Adskillige aktører har gennem tiden været med til at skabe dette mangfoldige kvarter, bland andet ved at arbejde for at stoppe nedrivninger af bygninger, bevarer kvarterets belægning og at bremse div. drastiske tiltag.

Kragelundparken, Højbjerg – læs mere her

Kragelundparken kaldes haven, der hørte til det tidligere Hotel Kragelund. Siden Aarhus Kommune overtog hotellet og indrettede institutionen Socialpsykiatrien Kragelund har haven fungeret som et uformelt mødested for folk i Højbjerg, til glæde for alle. Mange går daglig tur i parken – med og uden hund. Og børnene på Kragelundskolen bruger parken flittigt hver dag – både sommer og vinter. Her mødes Højbjergs beboere til fester og arrangementer, bland andet den årlige Sct. Hansaftensfest, der lever af lokale initiativer og mange gode kræfter.

Mö og Flös, Mejlgade – læs mere her

Kirkens Korshærs-genbrugsbutik,  Mö & Flös,  har til huse i det der tidligere var Aarhus ældste farvehandel, Juuls eftf. i Mejlgade 19. Butikkens gamle rammer i den fredede bygning bliver genbrugt af de unge frivillige, der elsker at fylde butikken op med moderne eller retro varer, der appellerer til de unge studerende og de ældre historisk interesserede. Samtidig er en del af de frivillige fra et socialt projekt, der går ud på, at de unge, via deres indsats i butikken, skal hjælpes tilbage til studiemiljøet eller arbejdsmarkedet. Mö & Flös rummer derved både byens gamle historie, de kreative unge frivillige, hele konceptet om bæredygtighed og genbrug og slutteligt håbet om at støtte både kunder, de frivillige og byens udsatte. Lokalerne er ejet af istandsætter Helge Kragelund.

Institut for (X), Godsbanen – læs mere her

Institut for (X) har siden 2009 eksisteret på det gamle Godsbaneareal mellem Skovgaards Gade og Ringgadebroen. Det hele startede med at en af de ‘kommunale helte’ (Jakob Sennels) overdrog nøglen til den gamle Toldbodshal. Idag benyttes alle de gamle industrielle bygninger som base for byrumseksperimenter der har noget at gøre med kreative start-ups, gadekultur og andre vækstlagskulturelle discipliner.

Her er at finde alt fra viking kampgruppen Ask til offentlige kælekaniner, over internationalt anerkendte tegnestuer og øvelokaler til jazz og dødsmetal. Institut for (X) betyder at folk selv bringer X’et, dvs. folke bringer deres eget projekt – men på instituttet får de mulighed for at indgå i et offentligt tilgængeligt og yderst professionelt netværk med indgang til vækstlagsmiljøet i hele verden.

Mads Peter Laursen, en RIGTIG ildsjæl, der har fungeret som daglig leder siden 2009, har skabt Institut for (X) for at “lave det bedst mulige Aarhus”, som han siger.

Sigøjnerpladsen, Kolonihaveforeningen Åbrinken – læs mere her

Haveforeningen Aabrinken har med Sigøjnerpladsen skabt et nyt byrum i Aarhus C – til glæde for alle århusianere. Pladsen ligger som åben eng i byens grønne kile, i en trekant mellem Ringgaden, Åbrinkvej og selve haveforeningen. Ifølge den lokale overlevering var Sigøjnerpladsen det sted, som Aarhus Kommune i gamle dage henviste tilrejsende romaer til, ude ved byens losseplads. For 80 år siden blev kolonihaven anlagt oven på lossepladsen, men Sigøjnerpladsen bestod. Siden haveforeningen i 2013 købte hele arealet af DSB, inklusive Sigøjnerpladsen, har frivillige kolonihavefolk indrettet pladsen på ny, godt hjulpet af professionelle entreprenører, betalt af medlemskontingenterne.

Fulden

En idyllisk landsby, hvor der stadig er liv og der bliver passet på husene, en del med bindingsværk. Herunder andelsboligforeningen Fulden Vandmølle, som er en gammel vandmøllegård med flere huse og lejligheder og fælles vandmøllebygning med værksted og et stort loftlokale der danner rammen om festlige sammenkomster. I øvrigt er der i Fulden et aktivt ejerlav og midt i byen er der en fællesplads.

Testrup

En kendt by pga. højskolen som i høj grad er med til at skabe liv i landsbyen.

Derudover er den netop lukkede købmandsbutik renoveret og omdannet til beboelse og falder godt ind i gadebilledet. Flere generationer bor dør om dør i Testrup. Den gamle smedje indeholder antikforretning og pynter også i byen. Der er flere traditioner i Testrup som ny tilflyttede også tager del i. Desuden et aktivt større landbrug.

Langballe

Denne landsby med kun 13 husstande udmærker sig ved at 5 af ejendommene er slægtsgårde, hvor 10. Generation nu bor på gårdene og vi er i familie med hinanden! De fleste er nænsomt sat i stand eller er undervejs. Der drives deltidslandbrug fra de fleste. En bindingsværksgård midt i byen har for få år siden fjernet tagplader på alle længer og opsat stråtag. Et bylaug står for Sankt Hans og juletraditioner samt indsamling til runde fødselsdage og andre mærkedage. Desuden arrangeres der hvert år fælles jagter.

Bering Valgmenighed – læs mere her

Bering Valgmenighed ligger i dag på begge sider af Torshøjvænget. Da menigheden startede, var der langt til naboerne, men gennem de seneste år er Kolt vokset længere og længere mod vest, hvilket betyder, at Valgmenigheden og dens arealer fungerer som en oase, med rige muligheder for at udfolde sig. Naturligvis er kirken og forkyndelsen vort primære område. Men foredrag, kirkekoncerter, sangaftener, foredrag, øl smagning, læsekredse og teater er andre overskrifter på dagligdagen, når menigheden laver arrangementer for beboerne i Kolt/Hasselager.

Ormslev Stationsbygning

Den gamle stationsbygning fra 1901 på Storskovvej 92 fungere i dag som privat beboelse. I 2009 præmierede Aarhus Kommune beboerne for deres nænsomme renovering af bygningen.

Omtale i amerikansk boligmagasin – https://quitecontinental.net/2011/07/08/real-property-lust-danish-station-house/

Kongsvang Skovdalsvej Grundejerforening

Kongsvang Skovdalsvej Grundejerforening gør et rigtig godt arbejde for at bevare Kongsvang som et helstøbt ældre villakvarter. De kæmpede med næb og kløer mod at Marselistunnellen skulle skade det gl. Kongsvang. De er på stikkerne hele tiden og stiller op til møder om nedlæggelse af trinbræt, om overbebyggelse af Skanderborgvej og værner konstant om kvarterets atmosfære og særpræg. De argumenterer, er saglige og er et godt eksempel på en aktiv og engageret bestyrelse, som værner om kvarteret og samtidig laver tiltag som f. eks. udlejer forskellige haveredskaber, afholder årlig sommerudflugt, har æblemostedag hvert efterår, hvor beboerne kan få mostet sine æbler og meget mere.

Andelssamfundet Hjortshøj – læs mere her

Andelssamfundet i Hjortshøj ligger 15 km nordøst for Århus med udsigt over Århusbugten. Andelsamfundet blev stiftet i 1986 og den første bogruppe tog det første spadestik i 1992.

Målsætningen var og er at skabe et social-økologisk lokalsamfund, hvor man sammen afprøver nye miljømæssige tiltag og sociale fællesskabsformer i gensidig inspiration med det øvrige samfund. I dag bor 300 mennesker fordelt på 8 forskellige bogrupper. De allersidste huse er ved at blive bygget, ligesom vi er i gang med at opføre et antal grønne butikker og erhverv.

Rent Kvarter Nørre Stenbro – læs mere her 

Beboeren på Nørre Stenbro er kede af de store mængder storskrald og andet affald, der står og skæmmer kvarterets gader. Derfor har de startet initiativet ”RENT Kvarter” og vil gøre Nørre Stenbro til Aarhus’ Reneste Kvarter. Den første onsdag hver måned mødes de og bruger 10-15 minutter på at rydde op på gaderne og samtidig få en hyggesnak med de andre beboere. Tankegang bag initiativet er at kan vælge at beklage sig over kommunen og manglende ressourcer e.l. – eller man kan vælge at tage sagen i egen hånd.

Grundejerforeningen P.Mønsted Allé, Højbjerg – læs mere her

Foreningens formål er primært at bevare den smukke allé og sekundært at varetage kontakten med offentlige myndigheder i spørgsmål, som er af interesse for hele vejen. Alléen består af i alt 69 japanske kirsebærtræer, som hvert år blomstrer i starten af maj måned, hvor der er en livlig trafik af Aarhusianske borgere, som kommer forbi og nyder det flotte syn. Af de 69 træer, er 41 plantet af grundejerforeningen siden den blev dannet i 2004. Grundejerforeningen har ligeledes, ved mellemkomst af Holme, Højbjerg Skåde Fællesråd, afstedkommet at Aarhus Kommune har lagt nye fortove samt givet vejen ny belægning.

Æblehaven i Lystrup

Æblehaven i Lystrup er en vidunderlig park der bruges hele dagen. Fra hundelufterer om morgenen, børn der bygger dæmninger i bækken, madpakkespisere, krolfspillere, lektielæsere i hytten

Vestre Kirkegård

Fordi det er et sted man kan færdes i en afslappet atmosfære. Følge ALLE årstidens smukke blomster og farverne på træerne.

Mathilde Fibigers Plads på Aarhus Ø

Det er en rolig og skøn oase i byen

Indlæg der måske kunne interessere dig

Årets Bernhardt 2022: Transformation af gammelt til nyt

admin

Artikel fra Stiften.dk d.13-05-2018: Forening gentager succesen med en pris til det gode bymiljø

Jonas Heidemann Jensen

Invitation: Fejring af Årets Bernhardt 2024, fredag den 14. juni

admin

Skriv en kommentar