Bykultur.dk
Årets Bernhardt Nyheder

Stationsgadekvarteret løb med prisen som Årets Bernhardt 2017

Stationsgadekvarteret i Risskov vandt bykulturprisen, Årets Bernhardt, i et tæt opløb med Sydhavnskvarteret.

Torsdag den 15 juni blev prisen så uddelt ved et arrangement, hvor rigtig mange af det gamle og landsbyagtige villakvarterets beboere var mødt op og blev trakteret med taler, øl og pølser, og hvor Foreningen Bykultur i Aarhus, der står bag prisen, også overrakte bevis på den anden del af præmien – en bænk.

I alt 20 bykvarterer og landsbymiljøer blev indstillet til prisen. Blandt dem udvalgte foreningens dommerkomité tre, der gik videre til finalen, der blev afgjort ved en afstemning på stiften.dk.

Her løb Stationsgadekvarteret af med sejren med 1749 stemmer foran Sydhavnskvarteret med 1598 stemmer, mens Todbjerg Tårnet med 620 stemmer blev henvist til tredjepladsen.

Forny og bevar

Formanden for Foreningen for Bykultur i Aarhus, Bruno Viuf Larsen, roste beboerne for at have holdt fast i et interessant bymiljø og i den stemning af gammel by, der er i kvarteret først for i Risskov og tæt på bugten. Og så roste han dem for et godt og årelangt sammenhold, der betyder, at kvarteret har masser af traditioner.

– Det er første gang, vi uddeler prisen. Vi gør det for at skabe opmærksomhed og debat om bykultur. Prisen er opkaldt efter tidligere borgmester Bernhardt Jensen, hvis motto var “forny og bevar” – og det har I formået, sagde Bruno Viuf Larsen, der kunne oplyse, at meningen er, at prisen nu skal være en årligt tilbagevendende begivenhed.

Også rådmand Kristian Würtz (S) var på talerstolen og slap fra det med klapsalver, selv om det ikke mindst er fra Stationsgadekvarteret, han har mødt modstand og protester mod lokalplanforslaget for en helt ny bydel på Psykiatrisk Hospital og Taleinstituttets område klos op af det prisvindende kvarter.

Klar til kamp

Rigtig mange af beboerne i kvarteret har boet der i 30-40 år og skabt traditionerne med badebro, gadefest, kor og morgenbadning blandt andet.

– Vi står overfor store udfordringer nu. Der kommer mange nye boliger. Vi vil tage godt imod tilflytterne og kæmpe for, at stedet bevarer sit særpræg. I 12 år har vi kæmpet for at bevare vores badebro. Nu vil Banedanmark lukke overgangen mellem Stationsgade og Badevej, så der venter en ny kamp, sagde en af beboerne, Per Lykke, og fortsatte.

– Jeg håber, at prisen kan hjælpe os til at bevare overgangen, badebroen og hele den lille, unikke bydel, som vores børns venner i sin tid kaldte for Bulderby.

Lav plan for bevaring

Det var nu ikke en fra bedsteforældregenerationen, der har boet i området, siden det i 1970’erne blomstrede med kollektiver, der havde indstillet kvarteret til Årets Bernhardt.

Ida Binow Poulsen købte sammen med familien en ruin af et hus for 15 år siden, satte det i stand og bor der stadig.

– Vi elsker at bo her. Det er et fantastisk sted at bo – også med små børn, siger hun og fortsætter:

– Da jeg læste om Bernhardt-prisen sendte jeg en indstilling afsted. Det er vigtigt, at vi kan bevare stedet som et sammenhængende kvarter. Der burde laves en bevarende lokalplan for kvarteret, ellers er jeg bange for, at det taber sit særpræg. Hvis alle får lov til at rive de gamle huse ned for at bygge nye, forsvinder det særlige ved kvarteret.

Formanden for Foreningen for Bykultur i Aarhus, Bruno Viuf Larsen og Ida Binow Poulsen, der indstillede Stationsgadekvarteret til Bernhardt-prisen ved gårsdagens prisuddeling, der samlede omkring 150 mennesker. Foto: Jens Thaysen

 

 

 

 

(Artikel fra Aarhus Stiftstidende  fredag d. 16-06-2017)

Indlæg der måske kunne interessere dig

Egå Forsamlingshus nu med Bernhardt-bænk

Phillip Fangel

Se billederne fra præmieringen af Træskibshavnen – Årets Bernhardt 2018

Jonas Heidemann Jensen

“Årets Bernhardt” 2023 – med fokus på vore kirkegårde.

admin

Skriv en kommentar