Bykultur.dk
Årets Bernhardt Nyheder

Fortsat stor interesse for “det gode bymiljø” – Årets Bernhardt 2018

Med bykulturprisen “Året Bernhardt” har Foreningen for Bykultur til hensigt at skabe fokus på ” de gode bymiljøer” i og omkring Aarhus, gennem en årlig tilbagevende begivenhed. Derfor er vi meget glade for den interesse, der igen i år har været i forbindelse med Årets Bernhardt-kampagnen. Ikke mindre en 14 unikke og meget forskellige bymiljøer er blevet indstillet til prisen og det har været en svær opgave at udvælge de tre finalister.  Der skal lyde en stor tak til alle, der har været med til at indstille kandidater. – Her er de 11, der ikke nåede gennem nåleøjet i denne omgang.

Botanisk have – læs mere her

Botanisk Have er en af Aarhus’ største parker. Haven rummer et væld af muligheder for oplevelser – for alle sanser, forskellige interesser og behov. Haven er anlagt i et meget kuperet terræn med mange små, intime, grønne rum og store åbne plæner. Et vandløb løber gennem hele haven fra nordvest til sydøst igennem 3 søer og videre gennem Den Gamle By og dens kanaler.

Botanisk have blev indstillet på vegne af Danmarks Naturfrednings Forening for hvem det lykkedes at frede Botanisk Have – på trods af ihærdige modspillere.

Området omkring Godsbanen – læs mere her

Godsbanen blev oprindeligt grundlagt I 1923, og var indtil år 2000 knudepunkt for godstogstrafikken i Jylland. Det er det største bevarede godsbaneanlæg i Danmark.

Kulturproduktionscenter Godsbanen åbnede i marts 2012 i den gamle godsbanegård i Skovgaardsgade. Her kan alle byens borgere idag styrke og udvikle sine kulturelle kompetencer uanset hvilket niveau man befinder sig på, og her er faciliteter til alle aspekter af kulturproduktion – fra spirende idé til færdigt produkt.

Godsbanen blev indstillet fordi det er et område, hvor der er plads til forskellighed, nytænkning, og det er et sted der skiller sig ud i forhold til mange af de ellers ret strømlinede projekter i byen. Et rigtigt Århus-sted for alle århusianere.

Egå forsamlingshus – læs mere her

Egå Forsamlingshus er mødested for landsbyens beboere samt rummer mange aktiviteter, der skaber fællesskaber på tværs af grupper og kulturer i Gl Egå Hjortshøj området. Aktiviteterne arrangeres og afvikles af de rigtig mange ildsjæle, som bor i Gl Egå – Hjortshøj området.

Egå Forsamlingshus er 115 år, bygget i 1898. Igennem mange år er huset blevet vedligeholdt af beboere i Gl. Egå. Forsamlingshuset har fra 2016 fået en gennemgribende renovering med nyt gulv, køkken mm. Arbejdet er udført med frivilligt arbejdskraft af de mange ildsjæle som bor i området.

Kragelundparken – læs mere her

Kragelundparken kaldes haven, der hørte til det tidligere Hotel Kragelund. Siden Aarhus Kommune overtog hotellet og indrettede institutionen Socialpsykiatrien Kragelund har haven fungeret som et uformelt mødested for folk i Højbjerg, til glæde for alle. Mange går daglig tur i parken – med og uden hund. Og børnene på Kragelundskolen bruger parken flittigt hver dag – både sommer og vinter. Her mødes Højbjergs beboere til fester og arrangementer, bland andet den årlige Sct. Hansaftensfest, der lever af lokale initiativer og mange gode kræfter

Harlev-Framlev Grundejerforening – læs mere her

Bestyrelsen for Harlev-Framlev Grundejerforening deltager på mange måder aktivt i lokalområdets liv. Et område, som består af en stationsby, og hvor foreningen forsøger at være med til at skabe sammenhold og give identitet.

Bestyrelsen påtager sig opgaver, som i det indre Aarhus oftest ville høre under kommunens vinger. Eksempelvis: Etablering af et lille Torv nær indkøbsmuligheder samt skole. Opsætning af stenstele i rundkørsel, ved indgangen til byen. Etablering og beplantning af frugt- og bærlund. Opsætning af bænk ved lille sø i byen. Desuden er foreningen også aktiv i diverse kulturelle arrangementer i lokalområdet.

Sct. Josephs hospital – læs mere her

På Frederiksbjerg i Aarhus ligger det gamle Sct. Josephs hospital. Det blev drevet af nonner fra Sct. Josephs ordenen fra 1907, og til Aarhus Amt overtog det i 1971. De sidste nonner flyttede ud i 1976. VUC Aarhus forlod Sct. Joseph i sommeren 2015.

Spil-udviklingsfirmaet Kiloo opkøbte siden Sct. Josephs Hospital og sat bygningen nænsomt i stand. Kiloo overtog bygningen 1. september 2015 og sidenhen har hele bygningen gennemgået en ombygning i fuld respekt for de historiske rammer og arkitekturen. Netop dette er grunden til at det gamle hospital var en indstilling værdig.

Elværket Åbyhøj – læs mere her

Elværket Åbyhøj er et kultur- og medborgerhus for lokalsamfundet Åbyhøj som blev åbnet for godt 1 ½ år siden. Elværket har i mange år listen over bevaringsværdige bygninger, men omkring 2008 var den ved at forsvinde. Den var ved at forfalde og ingen havde planer med den. Ingen tvivl om at den ville være blevet revet ned. Det ville være en skam syntes nogle åbyhøjborgere. En lille håndfuld mennesker påtog sig et medborgeransvar og gik i gang med et – skulle det vise sig – sejt og ca. 8 års arbejde for at redde bygningen og gøre den til et mødested i Åbyhøj.

I 2014 blev så Foreningen Elværket Åbyhøj stiftet. Denne forening har i dag i størrelsesordenen af 1.000 medlemmer og et net på over 100 frivillige som i forskelligt omfang står for husets drift. Huset drives bortset fra nogle rengøringstimer alene via frivillig arbejdskraft. Huset står nu udefra set nøjagtig som i 1913 – takket være tilskud fra Real Dania Fonden, Åby Sogns Støtteforening, Aarhus Kommune og div. mindre fonde

Havnearbejderskulpturen på Mindet, af Palle Jørgensen – læs mere her 

Palle var idemanden og arbejdede tæt sammen med såvel kunstneren Jens Galschiøt, fagbevægelsen og flere af sponsorerne. Det var også Palle, som sørgede for at Aarhus symfoniorkester sammen med solisten Hans Dueholm, skabte en uforglemmelig ramme om afsløringen af værket den 26.august 2017.

Monumentet er blevet meget populært for aarhusianernes tur på havnen og der er stor trængsel ved monumentet, når Aarhus får besøg af krydstogt turister. Derudover er Palle en energisk frivillig i Ældresagen/Midt, hvor han sammen med andre frivillige laver udflugter for enlige efterladte mænd, som bor i egen bolig. Palle har også lavet projekter for Sundhed og omsorg og er en efterspurgt foredragsholder med havneskulpturen som emne. Med andre ord: en ildsjæl.

Strandparken – læs mere her 

Da man opførte Strandparken i Aarhus i 1935, var bebyggelsen med sin modernistiske arkitektur og flotte farvespil den første af sin art i Aarhus og blot den tredje i landet. Men de originale facadefarver på 18 af de 22 blokke er siden opførelsen forsvundet, og det blev det den okkergule farve, der præger bygningerne.

Fællesudvalget i Strandparken har ønsket at genskabe blokkene, som de stod engang. Sidst de gennemgik renovering var i 1980’erne, da man overmalede med den okkergule farve, men siden er der opstået et stort behov for renovering. Fællesudvalget tog for nogle år siden initiativ til at undersøge muligheden for at genskabe Strandparkens originale udtryk, med støtte fra Realdania. Arkæologer fra Den Gamle By har også været involveret i arbejdet med at skrabe sig frem til at identificere de oprindelige farver.

Men bebyggelsen består af blandede ejerformer – andelsboliger, lejeboliger og ejerboliger, så der ligger et stort stykke arbejde i at få alle beboere med på idéen og få det finansieret. Heldigvis er en række blokke siden udgivelsen af publikationen allerede blevet malet i de gamle farver, så godt startet er forhåbentlig halvt fuldendt.

Gårdhave i Fiskergade

Før Søndergade og Strøgets tilblivelse i midten af 1800’tallet udgjorde Fiskergades haver grænsen for Aarhus by. I dag er de grønne haver omdannet til små gårdhaver, godt gemt væk bage de høje bygninger i hjertet af Aarhus. Trods det stadig en indstilling værd.

Kolonihaven Kirkevangen

Indstillet på grund af sine mange dejlige haver

Indlæg der måske kunne interessere dig

En varm sommerdag på Nordre Kirkegård: Fejring og overrækkelse af Årets Bernhardt 2023

admin

Årets Bernhardt 2023 – vildt spændende

admin

Afstemningen om Årets Bernhardt 2018 – Her er finalisterne

Jonas Heidemann Jensen

Skriv en kommentar