Bykultur.dk

Arrangementer 2021

Phillip Fangel

Året 2021 var også præget af coronarestriktioner. Det lykkedes dog at afholde enkelte arrangementer, mens andre blev udskudt, herunder generalforsamlingen 2021.

Afholdte arrangementer i 2021:

  • 23.  august: Vision Kongelunden – arrangement ved Jydsk Væddeløbsbane
    • Læs mere om arrangementet her
  • 23. september: Byvandring i Øgadekvarteret
    • Læs mere om arrangementet her
  • 7. oktober: Arkitekturens Dag. Rundvisning i den nye Journalisthøjskole DMJX
    • Læs mere om arrangementet her

23. august 2021 – Vision Kongelunden (Arrangement ved Jydsk Væddeløbsbane)

KONGELUNDEN
I N V I T A T I O N

Danmarks største bynære, rekreative område Kongelunden dækker området fra Tivoli Friheden i nord til Varna og den uendelige bro i syd – et område på størrelse med Tiergarten i Berlin eller Hyde Park i London. Vi har inviteret præsentanter fra ”Kongelundens Sekretariat” til at fortælle om kommunens planer, og fra foreningerne ”BorgerforBynatur” og ”Kongelundens grønne venner” for at høre deres tanker og overvejelser.

Tid: Mandag d. 23. august 2021 kl. 19.00 – 21.00
Sted: Jydsk Væddeløbsbane, Observatorievejen 2, 8000 Aarhus

Velkomst ved Susanne Aagaard, Foreningen for Bykultur

Om Vision Kongelunden ved Line Willacy, chefkonsulent, Kongelundens Sekretariatet

BorgerforBynatur Tanker og overvejelser ved Marie Laursen

Kongelundens grønne venner Flere tanker og overvejelser ved Wisti Pedersen

Pause m. kaffe og sødt
Spørgsmål mm.

Farvel og tak for i aften

Tilmelding efter ”først til mølle-princippet” senest d. 16. august 2021 på mailen: events@bykultur.dk.’
Arrangementet afholdes i forhold til gældende regler og anvisninger for Corona.

23. september 2021 – Byvandring i Øgadekvarteret

VELKOMMEN TIL ØGADEKVARTERET
I går – i dag -i morgen. Byvandring torsdag, den 23. september kl. 15.00.

Gadekvarteret før i tiden.
Øgadekvarteret er opbygget fra 1850’erne til ca. 1920 som et af Aarhus centrale, tætte bydele i takt med industrialiseringen og de mange beboere. Kvarteret rummer både villaer fra den tid hvor fabrikanter og advokater tænkte at her var grønt, åbnet og udsigt til bugten. Hurtigt blev fattighaver og marker solgt i små byggegrunde og et tæt arbejderkvarter opstod. Med Sjællandsgade (oprindelig Teglværksgade) som hovedgade med værksteder i  baggårdene samt bagere, købmænd, grønthandlere o.l. i forhusene – og med små toværelses lejligheder ovenpå. Sjællandsgade var i slutningen af 1940’erne Aarhus folkerigeste gade med over 8 tusind indbyggere.
Lige som brokvartererne i København blev Øgaderne til et slidt og forslummet kvarter, og kommunen købte op for at rive ned, lave parkering og gadegennembrud. Men fra ca 1970 fandt unge studerende sammen med beboerne for at udvikle og forbedre bydelen. 1971 blev Børnenes og Beboernes Jord skabt. I årene efter kom Aarhus’ første beboerhus til, og kvarteret blev genoplivet med beboerrådgivning, beboeravis, musikgrupper, boliggrupper mod fupmoderniseringer osv. I takt med forbedringerne i kvarteret steg huspriserne selvfølgelig og en gradvis beboerudskiftning fandt sted.

Gadekvarteret i dag.
I dag er Øgaderne stadig et attraktivt centralt boligområde, men den oprindelige blanding af studerende og pensionister, håndværkere og arbejdsfolk er udskiftet med arkitekter, lærere og læger.

Gadekvarteret i fremtiden. Ja det må vi tale lidt om! Kom og deltag i en kvartersvandring med lokale bjergførere. Vi mødes på Børnenes og Beboernes Jord, Thunøgade 2, Aarhus C. torsdag den 23. september kl. 15.00 til en kort velkomst. Så går turen gennem gader og gårde og slutter i beboerhuset til mere snak og en kop kaffe m.v.
Med venlig hilsen og på gensyn Beboerforeningen for Sjællandsgade kvarteret

Foreningen for Bykultur i Aarhus
Thomas Kruse Einar Rud Pedersen Mobil 26811796

Tilmelding nødvendig som sædvanlig i mail til events@bykultur.dk senest søndag, den 19. september 2021. Corona sikret arrangement med max. 50 deltagere. Først til mølle.

7. oktober 2021 – Arkitekturens Dag. Rundvisning i den nye Journalisthøjskole DMJX

Arkitekturens dag i Aarhus 2021: torsdag den 7. oktober 2021 kl. 16:00 – 18:00
-besøg på den nye Journalisthøjskole, Helsingforsgade 6A, 8200 Aarhus N.

Foreningen for Bykultur i Aarhus, Einar Rud Pedersen, mobil 26.81.17.96
Glæd jer til en spændende oplevelse! Vi kan maksimalt være 50 deltagere, så tilmelding bliver
efter først til mølle-princippet på mail til events@bykultur.dk

Aarhus fejrer her i 2021 Arkitekturens dag over flere dage, og har i den forbindelse valgt at flytte afholdelsen af Kommunens Præmiering til torsdag d. 7. oktober på Rådhuset. Det er altså samme dag, at vi i Foreningen for Bykultur i Aarhus besøger Journalisthøjskolen og helt aktuelt får offentliggjort vinderne. Arkitekturens Dag er en af de største begivenheder i arkitekturens kalenderår. Over hele landet sættes der fokus på god arkitektur ved forskellige aktiviteter, og i Aarhus præmierer vi ekstraordinært og forbilledligt nybyggeri netop på Arkitekturens Dag – hvor præmieringen altså i år er flyttet nogle dage til torsdag den 7. oktober.

På netop denne dag, torsdag den 7. oktober 2021, inviterer vi kl. 16,00 til et besøg på den nye Journalisthøjskole på Katrinebjerg. Skolen har fået navnet Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX på Campus Katrinebjerg. Skolen er Danmarks største uddannelses- og forskningsinstitution på det journalistiske område. Skolen ligger på Helsingforsgade 6A i det nordlige Aarhus og uddanner journalister og fotojournalister på en 3,5-årig bacheloruddannelse, hvoraf 1 år foregår i praktik. Skolen har i 2020 forladt den gamle ”brutalistiske” bygning på Olof Palmes Allé og flyttet ind i den nye bygning på Katrinebjerg, som er mere lys og luftig. Det er Arkitema, som har været arkitekterne bag det nye byggeri.

Vi har været så heldige i Foreningen for Bykultur, at få en aftale i stand om et besøg og en rundvisning på den nye skole. Skolen vil tage imod os kl. 16.00. Herefter vil vi den første times tid bevæge os rundt i bygningen og se og høre om arkitekturen m.v. Derefter samles vi til kaffe m.v. for samtidig at høre lidt mere om flytningen fra ”bunkeren” til den nye bygning. Her vil vi også høre om den vision og strategi, der ligger bag brugen af den nye bygning. Arkitekt MAA Johan Bjerregaard fra Arkitema vil være ankermand på dette.

Vi vil til sidst løfte sløret for dette års vindere af Aarhus Kommunes Arkitekturpris, som bliver offentliggjort næsten samtidigt på Rådhuset. Vi forventer også at uddele en lille folder med en nærmere omtale af vinderne. Vi regner med at afslutte besøget ved 18-tiden. Og her når mørket er ved at falde på, vil der blive mulighed for at opleve det spændende videokunstværk af den schweiziske kunstner Pipilotti Rist.